DRIfm 92,2 LIVE

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Σεισμός 5,1βαθμων της κλιμακας Ρίχτερ νοτιοδυτικά των Τρικάλων


- Σεισμική δόνηση ταρακούνησε πριν από λίγο την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων.
Όπως αναφέρει στην πρώτη μέτρησή του το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το επίκετρο εντοπίστηκε 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων. 
Το εστιακό βάθος του σεισμού βρέθηκε στα 80 χιλιόμετρα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. 

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Συγχαρητήρια  των καθηγητών  προς τους αποφοίτους του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγχαίρουμε τους απόφοιτους του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Άργους  για την εισαγωγή τους σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. 2018.  Τους ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή πορεία και προσωπική εξέλιξη. 
Σε όσους αποφοίτους μας επέλεξαν την άμεση  επαγγελματική τους αποκατάσταση, με εφόδιο το Πτυχίο Ειδικότητας ΕΠΑ.Λ.,  ευχόμαστε καλή δύναμη και προκοπή. Εάν στο μέλλον θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – μέσω πανελλαδικών εξετάσεων – ή να φοιτήσουν στις διετείς δομές εκπαίδευσης των ΑΕΙ που θα λειτουργήσουν ειδικά για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. 
Επιλογή, επίσης, αποτελεί η συνέχιση των σπουδών πολλών αποφοίτων μας στο τέταρτο έτος της Μαθητείας στα ΕΠΑ.Λ. Έτσι, θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στην ειδικότητά τους – έμμισθη και με ασφάλεια – και  συγχρόνως θα επιτύχουν αναβάθμιση του Πτυχίου τους σε επίπεδο 5. 
Σε όλες και όλους τις/τους αποφοίτους μας, καθώς και στις οικογένειες και όλους όσους τους στήριξαν και συνεχίζουν να τους στηρίζουν σε κάθε προσπάθειά τους,  ευχόμαστε υγεία, πρόοδο  και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία στην ζωή τους. 
Είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι για όλα όσα πετυχαίνει η καθεμιά και ο καθένας σας.  

 Ο Διευθυντής, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του 1ου ΕΠΑ.Λ. Άργους.

Πυροβόλησαν εξ επαφής άνδρα στην Ελευσίνα



Άγνωστοι πυροβόλησαν εξ επαφής στο κεφάλι άνδρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Ελευσίνα και συγκεκριμένα στην οδό Αντύπα.
Το θύμα επέβαινε σε αυτοκίνητο με άλλα δύο άτομα, όταν άγνωστοι τους πλησίασαν και τον πυροβόλησαν εξ επαφής. 
Έχει μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο και δίνει μάχη για τη ζωή του, ενώ οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται από την αστυνομία. Θεωρείται ότι τα κίνητρα των δραστών σχετίζονται με προσωπικές διαφορές τους με το θύμα. 

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018



Συννεφιές, ζέστη και μπόρες την Παρασκευή 

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός την Παρασκευή (17.08.2018) σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά – ημιορεινά.
Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Αναλυτική πρόγνωση
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους  όμβρους στα δυτικά και βόρεια όπου υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα γύρω ορεινά – ημιορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικά και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά – ημιορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά – ημιορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Η συγκλονιστική απαίτηση του Άγγελου Μητρετώδη από τη μητέρα του.


Μια απαίτηση που αρμόζει σε αξιωματικό του ελληνικού στρατού είχε ο Άγγελος Μητρετώδης από τη μητέρα του, παρά το ότι βρέθηκε φυλακισμένος για 5,5 μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Απίστευτη δύναμη ψυχής επέδειξε ο νεαρός ανθυπολοχαγός, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει για άγνωστο χρονικό διάστημα στη φυλακή παρά να παρακαλέσει η οικογένειά του για την αποφυλάκισή του. Και η μητέρα του όχι μόνο σεβάστηκε την επιθυμία του γιου της, αλλά επέμεινε σ” αυτή μέχρι τέλους.
Σύμφωνα με το Thraki Nea, πολιτικός της κεντρικής πολιτικής σκηνής συναντήθηκε με τις δύο οικογένειες (Μητρετώδη και Κούκλατζη)στην Ορεστιάδα και πρότεινε στις δύο μητέρες να στείλουν επιστολή στη σύζυγο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενες στην Εμινέ Ερντογάν ως μάνα προς μάνα.

Η απάντηση της μητέρας του Άγγελου Μητρετώδη ήταν άμεση και απέκλεισε κάθε τέτοιο ή παρόμοιο ενδεχόμενο.
«Ο γιος μου μου είπε να μην παρακαλέσω κανέναν» και η συζήτηση έκλεισε.

Το «ευχαριστώ» του Μητρετώδη

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά, βρίσκεται από χθες (15/08) το απόγευμα ο Άγγελος Μητρετώδης. «Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους ανθρώπους που μας στήριξαν, εμάς και τις οικογένειές μας. Χρόνια πολλά σε όλους», δήλωσε ο Έλληνας στρατιωτικός.
«Οι δικοί μας, μας μετέφεραν πάντα το κλίμα, τη στήριξη των ανθρώπων και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους», πρόσθεσε ο Άγγελος Μητρετώδης.
πηγη: newsbomb.gr



Ανθρωποκτονία στην Κορινθία: 81χρονος σκότωσε 85χρονο

Συνελήφθη, στις 15.8.2018 το απόγευμα, στην Περαχώρα Κορινθίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, ένας 81χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, για ανθρωποκτονία 85χρονου.
Ειδικότερα, την 15η 8 2018, το απόγευμα, μετά από διαπληκτισμό που είχαν οι ανωτέρω για προσωπικές τους διαφορές, ο 81χρονος με τη χρήση σωματικής βίας τραυμάτισε θανάσιμα τον 85χρονο.
Ο 81χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου και θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου.


5ο Φεστιβάλ Πρόνοιας Ναυπλίου Μανώλης Χιώτης 22-23 Αυγούστου 2018 

Το αφιέρωμα στον Μ. Χιώτη και στην Πρόνοια που ξεκίνησε το 2014 έφτασε πλέον αισίως να μετατραπεί σε Φεστιβάλ και να διανύει πλέον τον 5ο του χρόνο του. Φέτος η οργανωτική επιτροπή εισήγαγε για πρώτη φορά τον διαγωνισμό Μπουζουκιού για ηλικίες 8-16 και 17-30 ετών για ερασιτέχνες, ενώ οι επαγγελματίες θα αξιολογηθούν διαφορετικά. Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν  τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κ. Σωτήρης Μανός και κ. Βαγγέλης Ντάνης καθώς και το μέλος της κριτική επιτροπής, μουσικός, κα. Ελισάβετ Χατζινικολάου, αναφέρθηκαν στην συμβολή του φεστιβάλ Μ Χιώτης στην μουσική παιδεία της περιοχής και στις επιδράσεις του στην τοπική πολιτιστική δημιουργία.


Το πρόγραμμα του φεστιβάλ


22 Αυγούστου
10.00 διαγωνισμός δεξιοτεχνίας Μπουζουκιού

20.00 εγκαίνια εκθέσεων
-χειροποίητα βιολιά του Κώστα Ξυπολιά και λαϊκά όργανα του Δημήτρη Δάρρα
-Φιγούρας Καραγκιόζη του Γιάννη Κόκκορη/ βίντεο αφιέρωμα

23 Αυγούστου
11.00 σεμινάριο Μπουζουκιού από τον δεξιοτέχνη Μιχάλη Παούρη
21.00 απονομή βραβείων
Συναυλία του Μιχάλη Παούρη με την ορχήστρα του



Διοργάνωση Δήμος Ναυπλιέων



Παγκόσμια Ημέρα Φάρων την Κυριακη 19/8.Ανοίγουν για το κοινό 27 φάροι .

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών γιά τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοία, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται φέτος σε 350 φάρους, που ανήκουν σε 50 χώρες του κόσμου.

Μπορούμε να επισκεφθούμε 27 φάρους που θα ανοίξουν για το κοινο για  τον εορτασμό της παγκοσμιας ημέρας φάρων  στις 19 Αυγουστου.
Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για την ιστορία των φάρων, τη σημασία  τους, για τα υπόλοιπα ναυτιλιακά βοηθήματα στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.


Οι φάροι που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ την Κυριακή 19 Αυγούστου είναι οι εξής:
Βρυσάκι – Λαύριο
Μελαγκάβι – Λουτράκι
Αγ. Νικόλαος – Κέα
Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
Κασσάνδρα – Χαλκιδική
Ακρωτήρι – Θήρα
Αρκίτσα – Φθιώτιδα
Μουδάρι – Κύθηρα
Γερογόμπος – στη νοτιοδυτική Κεφαλονιά
Γουρούνι – Σκόπελος
Δρέπανο – Πάτρα
Δρέπανο – Χανιά
Κατάκολο – Ηλεία
Κερί – Ζάκυνθος
Κρανάη – Γύθειο
Πλάκα – Λήμνος
Κόρακας – Πάρος
Κοκκινόπουλο – Ψαρά
Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
Ταίναρο – Λακωνία
Κόπραινα – Άρτα
Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
Μονεμβασιά – Λακωνία
Λάκκα – Παξοί
Βασιλήνα – Εύβοια (140 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Χαλκίδας)
Πάππας – Ικαρία
Σπαθί – Σέριφος

Σήμερα οι Φάροι διακρίνονται σε «επανδρωμένους«, όπου υφίστανται Φαροφύλακες (lightsmen) και σε «μη επανδρωμένους” ή «αυτόματους«. Πλοία ή σκάφη που εξυπηρετούν ανάγκες φάρων ονομάζονται «φαρικά” ή «συντήρησης φάρων” (light-house tenders).
Η Ελλάδα έχει  120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 2 αιώνων, εκ των οποίων μόνον οι  20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30. Στους υπόλοιπους τα σημάδια φθοράς είναι ορατά και δια γυμνού οφθαλμού. Η Υπηρεσία Φάρων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) , στην οποία ανήκει η ευθύνη για την διαχείριση του δικτύου, εκπόνησε ένα συνολικό πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης όλων των κτισμάτων, όμως….


Οι μεγαλύτερες καταστροφές  στους φάρους μας  προκλήθηκαν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα κατά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Το 1940 υπήρχαν 206 πέτρινοι φάροι ενώ μετά το τέλος του πολέμου απέμειναν σε λειτουργία μόνον οι 19. Η πρώτη προσπάθεια ανασυγκρότησης του δικτύου άρχισε το 1945 και συνεχίστηκε έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄50. Περίπου 80 φάροι ανακατασκευάστηκαν. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν στην τύχη τους.
Οι φωτοσημαντήρες επισκίασαν την χρησιμότητα των φάρων, γιατι ήταν πολύ φθηνότεροι, ευκολότεροι στην τοποθέτηση και την συντήρηση και αναπτύχθηκαν σε ευρεία κλίμακα, σε όλους τους σημαντικούς θαλάσσιους διαύλους – σήμερα ανέρχονται σε 1.188 .Οι εξελίξεις των τηλεπικοινωνιών και περισσότερο στις δορυφορικές επικοινωνίες ήρθαν σαν χαριστική βολή. Έως το 1980 η Υπηρεσία Φάρων απασχολούσε 320 φαροφύλακες οι οποίοι συντηρούσαν το δίκτυο και προλάμβαναν τις φθορές στα χτίσματα. Σταδιακά ο αριθμός των φαροφυλάκων μειώθηκε και σήμερα δεν ξεπερνούν τους 30.

Αυτή τη στιγμή στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν 141 φάροι και από αυτούς οι 58 μόνο είναι «επιτηρούμενοι» ή θεωρητικά επανδρωμένοι, ενώ οι υπόλοιποι 83 δεν είναι «επιτηρούμενοι», επειδή βρίσκονται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση.  Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό, σε μία προσπάθεια του να διασώσει τους φάρους που αποτελούν πολιτιστική μας κληρονομιά ανεπίσημα συνεργάστηκε με τρεις ιδιώτες προκειμένου να συντηρηθούν αντίστοιχοι φάροι (Από το 2014 αναζητήθηκαν χορηγοί).



Οι φάροι παραμένουν απαραίτητοι όπως και οι φαροφύλακες, απλά η τεχνολογία έχει βελτιώσει τις συνθήκες δουλειάς και έχει μειώσει τις ώρες απασχόλησης. Εντούτοις η συντήρηση, τα πολύωρα ταξιδια σε απομονωμένα μέρη, η παραμονή στο φάρο όταν υπάρχει κακοκαιρία εν εξελίξει, όλα αυτά παραμένουν συστατικά της δύσκολης δουλειάς και παρά τους φωτοσημαντήρες και τα συστήματα LED, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει αναντικατάστατος.
Σήμερα έχουμε ναυτιλιακές οδηγίες, χάρτες, βιβλία, GPS… 

Τι γίνεται όμως με ένα black out σε ένα σκάφος; Εκεί φαίνεται πόσο σημαντικός είναι ο φάρος που φαίνεται από μίλια μακριά. Η τεχνολογία είναι καλή αλλά ο άνθρωπος παραμένει καλύτερος…

ΠΗΓΗ: presspublica.gr

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018




Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί: Μην κοινοποιείτε την παρουσία σας στα social media 
Η ελληνική αστυνομία ζητά να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περίοδο των διακοπών μας.
Μήνυμα σε όσους θα λείπουν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου απευθύνει η Αστυνομία, λέγοντας ότι δεν πρέπει κανείς να κοινοποιεί την παρουσία του, γιατί μπορεί άθελά του να βοηθά τα σχέδια των διαρρηκτών.
«Μην κοινοποιείς την παρουσία σου στα social media, μπορεί να μην την βλέπουν μόνο οι φίλοι σου» αναφέρει στο twitter η ΕΛ.ΑΣ.

Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Πολυχρονίδης!





Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης νίκησε 6-5 τον Νοτιοκορεάτη Βον-Χο Γεόνγκ και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο ατομικό BC3 στη διοργάνωση που πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ.

Ο Έλληνας παραολυμπιονίκης βρέθηκε πίσω στο σκορ με 5-2 στο τρίτο σετ, ωστόσο επκράτησε τελικά του Ασιάτη αντιπάλου του και φόρεσε το χρυσό μετάλλιο.
Ο Νο-1 στην παγκόσμια κατάταξη της κατηγορίας BC3 έχασε το πρώτο σετ με 2-0, ισοφάρισε στο δεύτερο σε 2-2, δυσκολεύτηκε στο τρίτο, όμως με όπλο ανέτρεψε την κατάσταση και κέρδισε τέσσερις πόντους και τη νίκη με 6-5.
Αυτό είναι το δεύτερο μετάλλιο του Πολυχρονίδη, σε μεγάλη διοργάνωση, επί βρετανικού εδάφους, αφού να θυμίσουμε ότι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πριν από έξι χρόνια, ήταν χρυσός στα ζευγάρια BC3 (μαζί με τους Πανανό και Κορδαλή).



Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5ο Φεστιβάλ Πρόνοιας Ναυπλίου " Μανώλης Χιώτης"


Στo πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Πρόνοιας Ναυπλίου " Μανώλης Χιώτης" ο Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να διοργανώσει εκδηλώσεις με έργα καλλιτεχνών που έζησαν ή συνεχίζουν να δημιουργούν στο Ναύπλιο.
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 22/8 και την Πέμπτη 23/8 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου (Πρόνοια) στην πλατεία Εθνοσυνέλευσης θα λάβουν χώρα δύο εκθέσεις, η πρώτη με φιγούρες του Ναυπλιώτη (Προνοιώτη) καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Κόκορη και η δεύτερη με χειροποίητα βιολιά και λαϊκά όργανα των Κώστα Ξυπολιά και Δημήτρη Δάρα. Η επιμέλεια της εκθέσης των φιγούρων του Γιάννη Κόκορη ανήκει στην εικαστικό Βασιλική Σαγκιώτη. Επίσης θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό για τον Γιάννη Κόκορη που δημιούργησε ο Λουκάς Οικονομόπουλος Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22/8 στις 20:00.



Βιογραφικό σημείωμα Γιάννη Κόκορη (Γραμμένο από τον ίδιο στο Ναύπλιο στις 20 Μαΐου του 1994)

        Γεννήθηκα την 1η Σεπτεμβρίου του 1959 στην Πρόνοια του Ναυπλίου , μια φτωχή γειτονιά γεμάτη εργάτες και πρόσφυγες. Ο πατέρας μου ήταν ξενοδοχοϋπάλληλος, σήμερα είναι συνταξιούχος. Η μάνα μου καθότανε σπίτι και έκανε τις δουλειές. Τελείωσα το δημοτικό στη Πρόνοια, στην οποία έπαιζε συχνά ο καραγκιοζοπαίχτης Στάθης Καλαθάς. Ένας αδερφός του πατέρα μου, οικοδόμος, με πήγαινε και έβλεπα συχνά τις παραστάσεις του Στάθη και αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τον Καραγκιόζη.
           Όταν ερχόταν λοιπόν το καλοκαίρι, με τον μικρότερό μου αδερφό, και με άλλα παιδιά της γειτονιάς, στήναμε μπερντέ με κεριά και παίζαμε καλοκαίρι με μια δεκάρα εισιτήριο. Επειδή είχα από μικρός κλίση στη ζωγραφική, έφτιαχνα μόνος μου τις φιγούρες σε χαρτόνια από νουνού και τις κούναγα πίσω από τα παλιά σεντόνια που μου έδινε η μάνα μου. Κάποια στιγμή άρχισαν να μαζεύονται στο σπίτι μου όλα τα παιδιά.
         Ο Στάθης τα καλοκαίρια έκανε περιοδείες στα χωριά της Αργολίδας και δεν έπαιζε στο Ναύπλιο. Αυτό το θυμήθηκε το 1983 ο συμμαθητής μου ο Γιάννης ο Κάλτσας που δούλευε στο Π.Λ.Ι. και το είπε της κυρίας Παπαντωνίου όταν προσπάθησε  να αναβιώσει το παιχνίδι στο Ναύπλιο δηλαδή τον καλοκαιρινό Καραγκιόζη των παιδιών. Τότε είχα τελειώσει το Λύκειο, είχα παρατήσει τη σχολή γραφιστών των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και έμενα άνεργος στο Ναύπλιο.
       Βρέθηκα λοιπόν με 100 παιδιά σ' ένα εκπαιδευτικό  πρόγραμμα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και γνώρισα κάποιους από τους Έλληνες καραγκιοζοπαίχτες. Συνδέθηκα όμως με φιλία με τον καραγκιοζοπαίχτη με τον Παναγιώτη Μιχόπουλο, ο οποίος αφού με ενθάρρυνε να συνεχίσω, μου διόρθωσε κάποια από τα λάθη που έκανα και με συμβούλεψε για κάποια πράγματα. Χάθηκε τελικά το 1985 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον καιρό που ήμουνα φαντάρος. Μόλις πήρα το απολυτήριο σοβαροί οικογενειακοί λόγοι μ' έκαναν να ασχοληθώ με μίαν άλλη δουλειά που ήξερα παλιά.
         Από το 1988 ξανασχολήθηκα με τον Καραγκιόζη πάλι στο Π.Λ.Ι. Κάναμε κι ένα ταξίδι στη Κύπρο όπου οι μαθητές μου παίξανε σ' ένα φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας, το Π.Λ.Ι. και η Παιδαγωγική Ολυμπία που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με θέμα: ''Δημιουργικότητα και πολιτισμική ταυτότητα στην εκπαίδευση''.
      Κάνοντας το δάσκαλο, έκανα πράξη την παροιμία: «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις»,  γιατί πως μπορούσε αλήθεια κάποιος να διδάξει καραγκιόζη χωρίς ο ίδιος να παίζει; Έφτιαξα λοιπόν ένα μικρό θέατρο σκιών και σιγά-σιγά άρχισα να παίζω σε διάφορες γιορτές μαζικών φορέων της Αργολίδας. Τώρα πια, κάνω κάποιες παραστάσεις στην Αργολίδα, στην Κυνουρία και συνεχίζω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Π.Λ.Ι. Ζω, από ένα μαγαζί που κρατάω στο Ναύπλιο στο οποίο πουλάω, αποκλειστικά πλέον, φιγούρες καραγκιόζη τις οποίες μπορεί κάποιος να δει στο μουσείο λαϊκών οργάνων στη Πλάκα και στο Π.Λ.Ι.




Βιογραφικό σημείωμα Κώστα Ξυπολιά

Ο Κώστας Ξυπολιάς γεννήθηκε στο Λυγουριό Αργολίδας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Κατά τη διάρκεια των Ακαδημαϊκών σπουδών του, μελέτησε επίσης Τεχνολογία του ξύλου και εξειδικεύτηκε στη Φυσική ακουστική χώρων και μουσικών οργάνων.
Η αγάπη που από μικρός είχε για τη μουσική, οδήγησε στην ενασχόληση του με διάφορα μουσικά όργανα και ιδιαίτερα με το βιολί, το οποίο διδάχθηκε σε ωδείο.
Οι γνώσεις του σχεδίου, του μοντελισμού και της ξυλογλυπτικής, με την οποία είχε ασχοληθεί από μικρός, όπως και όλα τα παραπάνω, γέννησαν την επιθυμία του να ασχοληθεί με την κατασκευή του βιολιού.
Έχοντας μελετήσει ευρύ φάσμα βιβλιογραφίας και με την καθοδήγηση οργανοποιών στην Ιταλία, στα εργαστήρια των οποίων εργάστηκε για κάποια χρόνια, κατασκευάζει βιολιά και βιόλες  από το 1995, τα οποία έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.
Η συνεργασία του με τον μαέστρο liutaio Georgi Georgiev, συνέβαλε και στην τελειοποίηση των τεχνικών του βερνικιού.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα πάνω στη στατική και μηχανική των βασικών στοιχείων του βιολιού (καβαλάρης, πάχη, ψυχή, μπάσα μπάρα) για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του οργάνου.

Βιογραφικό σημείωμα Δημήτρη Δάρα

Γεννήθηκα το '60 σε ένα χωριό της Μεσσηνίας. Από τα έξι μου παιχνιδοποιός κι ανήσυχος ερευνητής των συχνοτήτων! Στα δεκατρία μου, με τον θάνατο της μάνας, γίνομαι " πολίτης του κόσμου ". Σέρρες, λύκειο - συμμαθητής και φίλος με τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου - αγοράζω την πρώτη κιθάρα κι έρχομαι σε επαφή με τη μαγεία του ήχου... Πρέβεζα, αποφοιτώ από τη Δημόσια Σχολή Ασυρματιστών και παίρνω το διαβατήριο για τη δική μου αλήθεια... Θα μου την διδάξει "η μπουνάτσα κι η φουρτούνα "! Θα γνωρίσω βαθύτερα τον εαυτό μου, "ακροβάτης" στη λεπτεπίλεπτο ακροβασιά ανάμεσα στο τραγικό και το γελοιώδες... Ο συντονισμός λοιπόν κι ο συγχρονισμός με το σύμπαν! Με ορμητήριο τον Πειραιά ταξίδεψα και πάλεψα για τα δίκια των ναυτεργατών μέχρι το 1985, χρονιά που καταργείται η ειδικότητα του "μαρκόνη". Σταύρωσα τον πλανήτη, μα δεν συνέχισα ως καπετάνιος λόγω ιδεολογίας- "μηδέ άρχω και άρχομαι"... Εργάζομαι στο Νοσοκομείο Παίδων και στο Γενικό Νοσοκομείο  Ναυπλίου. Παραιτήθηκα όταν έκοβαν τα πεύκα για να κτίσουν τη Μονάδα Εντατικής, που ως άλλος προφήτης είχα προβλέψει ότι ουδέποτε θα λειτουργήσει.... Θα ασχοληθώ αποκλειστικά με την τέχνη, είπα... Το 1986 κατασκεύασα τα πρώτα πειραματικά μουσικά όργανα: μπαγλαμάς, μπουλφάρι με τάστα από κόκκαλο, μπαγλαμάς και ζουρνάς μαζί (διπλό όργανο)... Εκείνη την εποχή άνοιξε το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης και διόρθωσα, μελέτησα και κατασκεύασα πάμπολλα όργανα της Ανατολής... Άπειρη γνώση! Αυτοδίδακτος! Δάσκαλος η βαθιά παρατήρηση κι η αμφισβήτηση... Όλα στη ροή... Ούτε σκέψη για επανάληψη του γνωστού, του ασφαλούς!!! Σεργιάνισα όλα τα βουνά της Ελλάδας, τις Γεωπονικές Σχολές... Θαύμασα τους τελευταίους "ψευδοπλάτανους" και τις "συκαμιές". Δεν έκοψα ποτέ ούτε κλαδί όπως δεν θά 'θελα να κόψουν κάτι από το κορμί μου... Ζητιάνευα από τις αυλές και τα ξυλουργεία... Τώρα πλέον θεραπεύω ό,τι "νεκρό" κι εγκαταλελειμμένο και κατασκευάζω όργανα, κοσμήματα και παιχνίδια χωρίς έπαθλο, αποκλειστικά από ... σκουπίδια! Δεν πετάμε τίποτα, ζούμε με τα ρέστα του πλανήτη... Βάζοντας το δικό μας λιθαράκι για μια ζωή ευτυχισμένη για όλα τα όντα... Αρκεί εμείς οι άνθρωποι να σεβαστούμε τους πόρους και να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για κοινό όφελος...



Τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο επισκέφθηκε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova


Τον Δήμαρχο Nαυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο επισκέφθηκε στο γραφείο του η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova μέσα σε ευχάριστο και φιλικό κλίμα.





Ο κ. Κωστούρος μίλησε για τη βαριά ιστορία και κληρονομιά του Ναυπλίου και όλου του Καλλικρατικού Δήμου Ναυπλιέων, για τις ενέργειες και δράσεις που έχουν ως στόχο την πολιτιστική ανάδειξη του τόπου και φυσικά την επιθυμία του για μία στενότερη συνεργασία με τον όμιλο UNESCO η οποία θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για όλα όσα στοχεύει και αξίζουν σε αυτό τον Δήμο.



Επίσης αφού εξέφρασε την εκτίμησή και το σεβασμό του στο πρόσωπο και στο έργο της κυρίας Irina Bokova την προσκάλεσε για μία νέα επίσκεψη. Με τη σειρά της η γενική δ/ντρια της UNESCO κυρία Irina Bokova αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Κωστούρο για την υποδοχή και τη φιλοξενία, του ανέφερε το θαυμασμό της για τη φυσική ομορφιά και ιστορία του Ναυπλίου, για την εξαιρετική σημερινή εικόνα της πόλης όπως χαρακτηριστικά είπε και τόνισε ότι η αισιοδοξία του κ. Κωστούρου και η πολύπλευρη μαχητικότητά του την ωθούν σε μία υπόσχεση συνεργασίας του Δήμου Ναυπλιέων με την UNESCO. 



Έτοιμοι να μιλήσουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί


Η ανακοίνωση της απελευθέρωσής τους ήταν μια έκπληξη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημητρη Κούκλατζη. Οι ίδιοι στο άκουσμα ότι μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην πατρίδα δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, ενώ από τις δηλώσεις του Άγγελου Μητρετώδη φαίνεται ότι και οι δύο είναι έτοιμοι να μιλήσουν για όσα έγιναν την 1η Μαρτίου στις Καστανιές, αλλά και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. 
Η λέξη «υπηρεσιακά» που χρησιμοποίησε ο Έλληνας ανθυπολοχαγός στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μαρτυρά ότι έφτασε πλέον η ώρα για να μάθουν όλοι οι Έλληνες όσα πέρασαν. 
Μετά από πέντε αρνητικές απαντήσεις από το δικαστήριο για την απελευθέρωσή τους, οι Έλληνες στρατιωτικοί το απόγευμα της Τρίτης δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτό που λαχταρούσαν πιο πολύ, ο επαναπατρισμός στην πατρίδα θα γινόταν και μάλιστα ανήμερα της Παναγίας. 
Οι δύο στρατιωτικοί έμαθαν τα καλά νέα από τους Τούρκους δικηγόρους τους. Εκείνοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αποκάλυψαν ότι για μερικά δευτερόλεπτα, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης είχαν παγώσει κι έδειχναν να μην έχουν καταλάβει τι είχε συμβεί. 
Όταν όμως οι δικηγόροι τους, τους διαβεβαίωσαν πως ότι περίμεναν 168 μέρες θα γίνει πραγματικότητα, η ανακούφιση και η συγκίνησή τους ήταν έκδηλη. 
Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι αυτή τη φορά ο εισαγγελέας του δικαστηρίου ήταν άλλος. Τα στοιχεία ήταν ίδια, τα επιχειρήματα της υπεράσπιση ίδια, αλλά αυτή τη φορά είχε αλλάξει η στάση του τουρκικού δικαστηρίου, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κλείσει ένα μέτωπο, μιας και σε εξέλιξη βρίσκεται ο οικονομικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. 

Πατέρας Μητρετώδη: «Τα παιδιά κράτησαν ψηλά τη σημαία»

Συγκινημένος ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη μίλησε το πρωί της Τετάρτης και δεν έκρυψε τη μεγάλη του χαρά και ανακούφιση που τα παιδιά τους επέστρεψαν στα σπίτια τους, υγιή και σώα. 
«Τα δύο παιδιά αυτά έγιναν σύμβολο ενότητας… Περάσαμε έναν Γολγοθά εφιαλτικό… Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Δεν είχαμε περιθώριο να πούμε πολλά. Ένα “καλωσήρθες” και τέλειωσαν όλα καλά. Το ηθικό τους παρά την ταλαιπωρία και το μαρτύριο του εγκλεισμού, εξακολουθεί να είναι υψηλό. Δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία και την κράτησαν ψηλά όπως θα την κρατάνε πάντα…», είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
«Γενικά η συμπεριφορά των Τούρκων ήταν ανθρώπινη και κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων που είχαμε αυτό το διάστημα. Βίωσαν έναν Γοργοθά 167 ημερών έγκλειστοι, το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν είναι να είναι ψύχραιμοι (οι δύο στρατιωτικοί) και κατά την παράδοσή τους. Έδειξαν και ήθος και λεβεντιά. Το φρόνημά τους διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο και όπως αρμόζει σε επαγγελματίες. Ευχαριστώ από καρδιάς όσους μας στήριξαν. Να μην περάσει κανείς τέτοια περιπέτεια που ζήσαμε εμείς και να ζήσει το έθνος μας ευτυχισμένες ημέρες. Χρόνια πολλά», κατέληξε.
Από εδώ και πέρα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Δε θα χρειαστεί καν να παραστούν στη δίκη που θα γίνει στο τουρκικό δικαστήριο. Όλα δείχνουν ότι η ποινή που θα τους επιβληθεί θα είναι ίση με τον χρόνο κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. 



Πηγή:star.gr

Η Κοίμηση τηγιορτή του καλοκαιριού στην Ελλάδα

Από το βορρά ως το νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή, αλλά και σε κάθε μικρή γωνιά της χώρας οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη και να γιορτάσουν με ευλάβεια το “Πάσχα” του καλοκαιριού, αφού η “Παρθένος Μαρία” θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.Πάνω από χίλιες είναι οι ονομασίες που έχει η Παναγία. Εκατοντάδες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι που ο Από το βορρά ως το νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή, αλλά και σε κάθε μικρή γωνιά της χώρας οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη και να γιορτάσουν με ευλάβεια το “Πάσχα” του καλοκαιριού, αφού η “Παρθένος Μαρία” θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.
Πάνω από χίλιες είναι οι ονομασίες που έχει η Παναγία. Εκατοντάδες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι που ο λαός με τη βαθιά και αταλάντευτη πίστη του της έχει αποδώσει. Η Κοίμηση της Θεοτόκου ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού στην Ελλάδα, μιας και κάθε νομός ή μικρή επαρχία έχει τη δική της θαυματουργή εικοναα, μιας και κάθε νομός ή μικρή επαρχία έχει τη δική της θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.


Στην Τήνο η Μεγαλόχαρη αποτελεί κάθε χρόνο πανελλήνιο προσκύνημα, καθώς χιλιάδες προσκυνητές κατακλύζουν το νησί και ανηφορίζουν με κατάνυξη προς την εκκλησία της Θεοτόκου προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους. Οι εικόνες με χιλιάδες πιστούς να γονατίζουν και να μπουσουλούν από το λιμάνι μέχρι την είσοδο της εκκλησίας κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλώνας δέος και εντυπωσιασμό. Το αποκορύφωμα της γιορτής είναι η λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου σε όλη την πόλη αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Στην Τήνο το Δεκαπενταύγουστο τιμώνται και τα θύματα του υποβρύχιου Έλλη που τορπιλίστηκε από Ιταλικές δυνάμεις ανήμερα της εορτής, μέσα στο λιμάνι.


Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά
Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν αυτός που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα. Εκεί στην Ημαθία θα “χτυπήσει” η καρδιά της Ορθόδοξης πίστης με χιλιάδες πιστούς να συρρέουν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.
Την ίδια ώρα η Παναγία Σουμελά στον Πόντο θα παραμείνει κλειστή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία, αυτό γίνεται λόγω των συνεχιζόμενων εργσιών αναστήλωσης στην ιστορική μονή του Πόντου. Το Φανάρι ευελπιστεί πως τον Αύγουστο του 2019 θα γίνει ο εορτασμός της μεγάλης θεομητορικής εορτής στην Τραπεζούντα.


Το περιβόλι της Παναγίας
Οι καλόγεροι της μοναχικής πολιτείας του Άθω ονομάζουν το Άγιον Όρος «κλήρον ίδιον της Θεοτόκου» και «περιβόλι της Παναγίας». Σύμφωνα με τις μοναχικές παραδόσεις, η Θεοτόκος επισκέφθηκε το Όρος, όταν, πλέοντας για την Κύπρο μαζί με τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή για να επισκεφθούν τον Λάζαρο, αναγκάστηκαν εξαιτίας μιας μεγάλης τρικυμίας, από τις συνηθισμένες στη βορειοανατολική πλευρά του Άθω, να προσορμιστούν στη θέση όπου αργότερα ιδρύθηκε η Μονή των Ιβήρων.

Στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Έβρου, δίπλα στον ομώνυμο ποταμό και το Δέλτα του, δεσπόζει η σημερινή πόλη των Φερών με το ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, σύμβολο της τέχνης και του πολιτισμού της Βυζαντινής Θράκης. Ο ναός έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα των απανταχού Θρακιωτών και προσκυνηματικό τους κέντρο. Και φέτος αναμένονται χιλιάδες προσκυνηματίες που θα την επισκεφθούν για να γιορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο. Το μοναστήρι της Παναγίας Κοσμοσώτειρας χτίστηκε το 1151-52 από τον Σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό, γιο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι σταυροειδής με τρούλο, σε μια – σπανιότατη – παραλλαγή του δικιονίου.


Παναγία Εικοσιφοίνισσας
Κτισμένη στις βόρειες παρυφές του όρους Παγγαίου (Δράμας) σε υψόμετρο 753μ., η μονή ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό το 518 μ.Χ. σε απόσταση 50μ. από το μοναστικό οικισμό που είχε ιδρύσει στη θέση Βίγλα γύρω στο 451 μ.Χ. ο επίσκοπος Φιλίππων Σώζων. Το όνομά της εικάζεται ότι προήλθε από παραφθορά της έκφρασης «εικών φοινίσσουσα», διότι η αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι έβγαζε ένα κοκκινωπό χρώμα. Η ιστορία της μονής παραμένει άγνωστη μέχρι τον 11ο αι., οπότε ανακηρύχθηκε σταυροπηγιακή και κτίστηκε νέος καθολικός ναός. Από το 1472 η μονή γνώρισε περίοδο ακμής μέχρι το 1507. Η δράση των μοναχών στην ευρύτερη περιοχή προκάλεσε την οργή των Τούρκων, οι οποίοι τους θανάτωσαν, χωρίς όμως να καταστρέψουν το κτιριακό συγκρότημα της μονής. Έπειτα από παρέμβαση του Πατριαρχείου στη σουλτανική αυλή, η μονή επανακατοικήθηκε από μοναχούς του Αγίου Όρους γύρω στο 1510-1520 και με τα χρόνια μετατράπηκε σε σημαντικό πνευματικό κέντρο. Μετά την πυρκαγιά του 1854 που αποτέφρωσε τη δυτική πλευρά της, την επιδημία χολέρας το 1864 που αποδεκάτισε τους μοναχούς, τις λεηλασίες των Βουλγάρων το 1917 και το 1943, η Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας άρχισε να επαναλειτουργεί το 1965 με αδελφές-μοναχές. Σήμερα μέσα στον περίβολο της μονής βρίσκονται η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα κελιά των μοναχών, το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι, παρεκκλήσι αφιερωμένο στην αγία Παρασκευή, όπου αναβλύζει το αγίασμα, καθώς και μουσείο εκεί που θα βρεθούν όσοι πιστοί προσέλθουν για τον εορτασμό της Παναγίας
Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στα Γρεβενά
Λαμπρές είναι οι γιορτές του Δεκαπενταύγουστου στην περιοχή των Γρεβενών. Το επίκεντρο της γιορτής βρίσκεται στη δοξασμένη και πολυτραγουδημένη Σαμαρίνα αφού χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης στη Μεγάλη Παναγία για να πανηγυρίσουν σε ένα μεγάλο γλέντι που κρατά τρεις ημέρες. Κάπως έτσι, τα γύρω χωριά που το χειμώνα κατοικούνται από μερικές δεκάδες ανθρώπους γεμίζουν από χιλιάδες πιστούς.


Παναγία η Εκατονταπυλιανή

την Πάρο γιορτάζει η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, που έχει συμπληρώσει 17 αιώνες ζωής. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου με παραδοσιακούς παριανούς χορούς και καύση πυροτεχνημάτων.
Ο Επιτάφιος της Παναγίας στα νησιά
Σε ορισμένα νησιά της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ή την Πάτμο και την Ικαρία, οι πιστοί ακολουθούν τα πρότυπα της νεκρώσιμης πομπής που συναντάμε και τη Μεγάλη Παρασκευή. Στην Κασσιόπη της Κέρκυρας στολίζουν τον επιτάφιο της Παναγίας και ακολουθούν τη λιτανεία με αναμμένα κεριά. Στην Ικαρία μάλιστα, και πιο συγκεκριμένα στον Καμαρόκαμπο στο ξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, υπάρχει ένας μικρός σε μέγεθος επιτάφιος και κάθε χρόνο την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο ψάλτης τον παίρνει στους ώμους του, για να τον μεταφέρει στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Εκεί ξεκινούν να χτυπούν οι καμπάνες και γυναίκες κάθε ηλικίας τον στολίζουν με λεβάντες και γαρύφαλλα ψάλλοντας προσευχές, μέχρι τα ξημερώματα. Μόλις χαράξει οι καμπάνες χτυπούν καλώντας τους πιστούς να προσέλθουν με αναμμένα κεριά, όπου ξεκινά μια μεγάλη πομπή με προορισμό και πάλι τον Καμαρόκαμπο.
Δεκαπενταύγουστος στα Δωδεκάνησα
Στα Δωδεκάνησα πιο γνωστή είναι η Παναγία η Καβουριανή στη Λέρο. Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Ξηρόκαμπος. Το γραφικό εκκλησάκι ονομάζεται και της Καβουράδαινας, διότι στη θέση που είναι, κατά την παράδοση, ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια βρήκε μέσα σε σχισμή την εικόνα της Παναγίας.
Για τη μοναδικότητά της ξεχωρίζει η Παναγία του Χάρου στους Λειψούς. Είναι η μοναδική εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Όσο και αν ακούγεται παράξενο το όνομά της, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ευλογεί το πεντάμορφο νησί. Η Παναγία του Χάρου πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι ο νεκρός Χριστός στον σταυρό του μαρτυρίου και ο Χάρος σχετίζονται μεταξύ τους εννοιολογικά. Το μοναστήρι της Παναγίας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από το βασικό οικισμό των Λειψών. Τόσο το εξωμονάστηρο, όσο και η εικόνα χρονολογούνται από το 1600 μ.Χ., όταν έφτασαν στο νησί δύο μοναχοί από την Πάτμο.
Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας) και στους Λειψούς στήνεται μεγάλο πανηγύρι. Από το 1943 μέχρι σήμερα τη θαυματουργή εικόνα κοσμούν τα περιώνυμα «κρινάκια της Παναγίας». Τα λουλούδια τοποθετούνται στην εικόνα την άνοιξη, στη συνέχεια ξεραίνονται και στη γιορτή της, κατακαλόκαιρο, ανθίζουν βγάζοντας μοσχομυριστά μπουμπούκια.